Turer

Turer


Alla de olika guidade turerna i Västerås passar utmärkt som en trevlig tur tillsammans med vännerna, jobbkollegerna, kunderna eller bara för att unna dig själv en lättsam, historisk upplevelse. Fredagsturerna passar bra som after work-aktivitet också. Se Kalender för aktuella turer. Alla turerna är ca 60 minuter långa om inte annat anges.

Kopparlundstur. Vi har ett rikshistoriskt intressant område i vackra Kopparlunden. En industrihistorisk tur med fokus på Svenska Metallverkens historia och hur de kompletterade ASEA. Lillebror och storebror som tillsammans ändrade de kursen på stadens historiska utveckling. Med många bilder från förr.

Mylingar, mord och misär på Kyrkbacken. En mörkare tur på Kyrkbacken med historier om mörka väsen från nordisk folktro blandat med eländiga fakta om bödeln, mördare, avrättningar och när pesten skördade sina offer här. På ett något kusligt, men lättfattat och intressant sätt berättar jag om livet på Kyrkbacken under tidigare århundraden. Turen är lämplig för barn från ca 7 år och uppåt i målsmans sällskap. Lätt dramatiserad samt med bilder från förr.

Kyrkbackstur. Västerås äldsta, bevarade bostadskvarter utgör en utmärkt grund att förflyttas bakåt i tiden i. Här blandas inslag som den nitiske biskopen Rudbeckius, Lång-Brita med bordellen och diverse andra färgstarka karaktärer, den anrika djäkneskolan, humlegårdar och skvaller, men även hemskheter och elände som fylleri, digerdöden och stadens mest avskydde person - bödeln.


Kyrkbacken passar bra att vandra omkring i året om. Dess karaktär skiftar med årstiderna. Det går det värmeslingor under marken så det blir inte snöigt och halt här. Samling och avslut vid Domkyrkan.

Stadstur. Hör bl.a. om franska dominikanermunkar,  Gustav Vasas roll i stadens historia, den givmilde tobaksfabrikören Sundin, det ärrade slottet, ASEA:s betydelse för staden, en av landets äldsta dagstidningar och om offentliga straff på Bondtorget. Samling vid Melkertorget och avslut vid Bondtorget. Med många bilder från förr.

Bryggeritur. Med tonvikt på de gamla och konkurrerande västeråsbryggerierna som grundades för mot slutet av 1800-talet, varvat med alkoholhistoria. Med ingredienser som sprittillverkning och spritförbud, motboken m.m. Samling vid Probanparken bakom Stadshotellet och  avslut vid Bondtorget. Med bilder m.m. från förr.

Cykeltur längs Svartån. Med fokus på Svartån och dess betydelse. Det är inte för intet som Svartån har kallats för livsnerven eller navelsträngen i Västerås historia. Staden har växt fram vid den och vi har använt den till att frakta bl.a. malm på. Samling vid Domkyrkan och avslut nere i hamnen. Med bilder från förr.

ASEA-tur. Fokuserar på ASEA:s tidiga historia och betydelse för staden, varvat med lokalhistoria. När grundades ASEA? Vad var den ursprungliga affärsidén? Vilka var männen bakom företagets grundande? Samling vid Melkertorget och avslut inne i Turbinhuset. Med många bilder från förr.

Djäknebergstur. Hör om den färgstarke och karismatiske Sam Lidman som hade en vision om hur berget skulle fostra invånarna. Han ger oss många olika budskap på stenarna, bl.a. skäll!  Du kommer garanterat se på Djäkneberget annorlunda efter denna tur! Samling vid Sam Lidmans staty. Med många bilder från förr.

Anundshögtur. Området ute vid Anundshög är ett av  Sveriges absolut fornminnesrikaste områden och Västerås stolthet! Här fanns ett kulturellt centrum under 1500 år. Här finns Sveriges största gravhög och unika stenformationer, s.k. båtgravar, utöver de mängder av gravar som omger området. Hör den häpnandsväckande historien om Tunagravarna m.m. Samling och avslut vid Anunds café. 60 minuter lång tur.

Slottstur. Västerås slott har en spännande historia och är en av de äldsta byggnaderna i staden. Slottet har haft många olika utseenden och många av dem kan man se som ärr i fasaden. Olika kungligheter och regenter är knutna till slottets historia, som så väl förödande bränder. Här höll Gustav Vasa arvsriksdag för att säkra tronen till sin son Erik XIV. Samma son satt i vuxen ålder fången här på slottet. Samling utanför slottet. Med bilder från förr.

Adventstur genom gamla Westerås. Följ med på en mysig adventstur genom centrum av staden! Hör om stadens tusenåriga historia varvat frikostigt med foton från runt förra sekelskiftet som visar staden och dess invånare i vinterskrud.Hör om franska munkar, tyska köpmän, bråkiga danskar, Gustav Vasa och upproriska dalakarlar, Västerås slott, brukspatron Zimmerman, tobaksfabrikören Sundin med mera. Med vintriga bilder från förr.

Kvinnfolk och kjoltyg. Flera är kvinnorna som gjort avtryck i stadens historia, eller som var från Västerås och gjort avtryck någon annanstans. Hör om Nanna Svartz, Elsa Borg, Hilda "Pila-Britta" Pihlgren, Lydia Wahlström, Nina Benner Andersson, Ruth Randall Edström och Cecilia Fryxell och varvat med kvinnohistoria. Med bilder och propaganda från förr.

Sot och bot. Ny tur från 2021. Vi har vår tids pandemi, men hur var det för med de historiska farsoterna? Hör om det och om andra sjukdomar förr, samt lokal apotek- och lasaretthistoria.  Med många bilder från förr.

Aros och ångkraftverket. En ny tur från 2021 som startar utanför the Steam hotel med historik om stadens unika ångkraftverk som var internationellt känt en gång i tiden, varvat med stadshistoria. Vi går sen längs med Mälaren och avslutar i Vasaparken.  Med bilder från förr.