Turer

Alla de olika guidade turerna i Västerås passar utmärkt som en trevlig tur tillsammans med vännerna, jobbkollegerna, kunderna eller bara för att unna dig själv en lättsam, historisk upplevelse. Fredagsturerna passar bra som after work-aktivitet också. Se Kalender för aktuella turer. Alla turerna är ca 60 minuter långa om inte annat anges. Alla turer kompletteras med bilder från förr!

Hahr och Stallhagen

Erik Hahr är Västerås mest kände arkitekt och hans byggnader har präglat staden. Stallhagen har kallats för direktörernas område. Här byggde man tjusiga bostäder vid förra sekelskiftet. De vill säga, de som hade råd, de som var något. Och alla som var något ville bygga här. Lär känna Erik närmare, hur formade han Västerås, vilka är hans storslagna villor här och vilka byggdes de för. (Vi går inte in på någon av villatomterna.) Samling utanför Erik barndomshem på Stallhagsgatan 11. (Gå ej in på tomten.)

Gamla ångkraftverket

Hör om stadens forna unika ångkraftverk som var känt och beundrat internationellt, med banbrytande teknik och fenomenal prestanda! Hör om bakgrunden varför det kom till, hur det användes, se var arbetarna bodde och hör hur WW1 och WW2 påverkade området och användningen. Turen avslutas med ett besök i det bevarade pannkontrollrummet (två våningar upp via en spiraltrappa, ej hiss) och med ett varv runt unika panna P12. Bägge dessa är nu bevarade i the Steam hotel. En intressant tur utlovas! Samling utanför Steam hotels entre.

Begravda borgare

Denna tur går inne på Östra kyrkogården. Lär känna borgarna, till både bild och handling, som byggde och påverkade staden under 1800-talet och in på 1900-talet. De har lämnat arv efter sig som vi som bor i staden idag tar del av. Genom att lära känna dessa borgare närmare lär du samtidigt känna Västerås närmare. Samling vid kapellet.

Skultuna bruk

Ett av världens äldsta aktiva mässingsbruk, men varför anlades det och varför just här? Hör om mäster Jacob som saknade sin hustru, om den oförglömliga brukspatronessan Susanna som gjorde allt för att hennes dotter inte skulle få ärva, om bruksledaren Hammarsköld som flydde till Amerika, om den populäre Nordenskjöld och om förödande bränder och vårfloder. Turen börjar nere vid bruket och går längs med det natursköna området vid Svartån. Obs, det är kuperad terräng och vandringsvänliga skor behövs, samt att man inte är rörelsehindrad.  

Kopparlundstur

Vi har ett rikshistoriskt intressant område i vackra Kopparlunden. En industrihistorisk tur med fokus på Svenska Metallverkens historia och hur de kompletterade ASEA. Lillebror och storebror som ändrade de kursen på stadens historiska utveckling. Hör om VD:n Erik Falk och överingenjören James Forsstedt som blev ovänner, om den legendariske sjukvårdaren Goecke. Se bilder på de gamla arbetarkvarteren där familjerna bodde m.m. Med många bilder från förr. Samling utanför Culturen. Avslut nära restaurang Heat.

Mylingar, mord och misär på Kyrkbacken

En mörkare tur på Kyrkbacken med historier om mörka väsen från nordisk folktro blandat med eländiga fakta om bödeln, mördare, avrättningar och pestoffer. På ett något kusligt, men lättfattat och intressant sätt berättar jag om livet på Kyrkbacken under tidigare århundraden. Turen är lämplig för barn från ca 7 år och uppåt i målsmans sällskap. Denna tur går endast under höstlovet! Lätt dramatiserad och med bilder från förr. Samling och avslut vid Domkyrkan. 

Kyrkbackstur

Västerås äldsta, bevarade bostadskvarter utgör en utmärkt grund att förflyttas bakåt i tiden i. Här blandas inslag som den nitiske biskopen Rudbeckius, Lång-Brita med bordellen och andra färgstarka karaktärer, den anrika djäkneskolan, humlegårdar och skvaller, men även elände och hemskheter som fylleri, digerdöden och stadens mest avskydde person - bödeln. Kyrkbacken passar bra att vandra omkring i året om. Dess karaktär skiftar med årstiderna. Samling och avslut vid Domkyrkan.

Stadstur

Hör bl.a. om franska dominikanermunkar, tyska köpmän, Gustav Vasas roll i stadens historia, den givmilde tobaksfabrikören Sundin, det ärrade slottet, ASEA:s betydelse för staden, en av landets äldsta dagstidningar och silverskatten som hittades vid Bondtorget m.m. Med många bilder från förr. Samling vid Aseatorget och avslut vid Bondtorget.

Bryggeritur

Denna tur har tonvikt på de gamla och konkurrerande västerås-bryggerierna som grundades mot slutet av 1800-talet, varvat med alkoholhistoria. Med ingredienser som sprittillverkning och spritförbud, motboken, nykterhetsrörelsen m.m. Samling vid Probanparken. Avslut vid Bondtorget.

Cykeltur längs Svartån

Denna tur har fokus på Svartån och dess betydelse. Det är inte för intet som Svartån har kallats för livsnerven eller navelsträngen i Västerås historia. Staden har växt fram vid den och vi har använt den till att frakta bl.a. malm på ner till hamnen. Samling vid Domkyrkan och avslut nere i hamnen.

ASEA-tur

Denna tur fokuserar på ASEA:s tidiga historia och betydelse för staden, varvat med lokalhistoria. När grundades ASEA? Vad var den ursprungliga affärsidén? Vilka var männen bakom företagets grundande? Samling vid Aseatorget och avslut inne i det vackra gamla Turbinhuset.

Djäknebergstur

Hör om den färgstarke och karismatiske Sam Lidman på 1800-talet, som hade en vision om hur berget skulle fostra invånarna. Han ger oss många olika budskap på stenarna, bl.a. både moraliska men även skäll! Du kommer garanterat se på Djäkneberget annorlunda efter denna tur! Samling vid Sam Lidmans staty.

Anundshögtur

Området ute vid Anundshög är ett av Sveriges absolut fornminnesrikaste områden och Västerås stolthet! Här fanns ett kulturellt centrum under 1500 år. Här finns Sveriges största gravhög och unika stenformationer, s.k. båtgravar, utöver de mängder av gravar som omger området. Hör den häpnandsväckande historien om Tunagravarna m.m. Samling vid Anunds café. Avslut på andra sidan vägen mot Tibble.

Slottstur

Västerås slott har en spännande historia och är en av de äldsta byggnaderna i staden. Slottet har haft många olika utseenden och många av dem kan man se som ärr i fasaden. Olika kungligheter och regenter är knutna till slottets historia, som så väl förödande bränder. Svante Nilsson Sture avled här, Katarina Vasa likaså. Här höll Gustav Vasa arvsriksdag för att säkra tronen till sin son, samme son som senare satt fången här. Hör om mästertjuven Liljas finurliga rymning. Samling utanför slottet.

Adventstur genom gamla Westerås

Följ med på en mysig adventstur genom centrum av staden! Hör om stadens tusenåriga historia varvat frikostigt med foton från runt förra sekelskiftet som visar staden och dess invånare i vinterskrud.Hör om franska munkar, tyska köpmän, bråkiga danskar, Gustav Vasa och upproriska dalakarlar, Västerås slott, brukspatron Zimmerman, tobaksfabrikören Sundin med mera. Med vintriga bilder från förr.

Kvinnfolk och kjoltyg

Flera är kvinnorna som gjort avtryck i stadens historia, eller som var från Västerås och gjort avtryck någon annanstans. Hör om Nanna Svartz, Elsa Borg, Hilda "Pila-Britta" Pihlgren, Lydia Wahlström, Nina Benner Andersson, Ruth Randall Edström och Cecilia Fryxell och varvat med kvinnohistoria. Med bilder och propaganda från förr. Samling vid Östra kyrkogården. Avslut nära Stadsbiblioteket.

Sot och bot

Vi har vår tids pandemi, men hur var det förr med de historiska farsoterna? Hur hårt slog de? Hur många avled? Vilken bot fanns? Vart kunde man få vård? Var vården verkligen vettig? Hör även om gamla apotek Hjorten och stadens apotekarhistoria och lasaretthistoria. En tur som sätter covid i perspektiv. Samling utanför Domkyrkan och avslut nere vid Stora gatan mitt emot Punkt.

Adventstur på Kyrkbacken

Hör om hur jularna var förr under mitten av 1800-talet. Man hade varken julgranspynt, adventsljusstakar eller jultomte på den svenska landsbygden då. Men även i de enklaste torp var julen en stor högtid som firades. Den var omgärdad av många olika åtgärder mot övernaturliga väsen. En del av dem har vi kvar än idag. Hör om den stränga gårdstomten och alla olika förberedelser inför julen i form av städande, pyntande och inte minst julköket. Samling utanför Domkyrkan.

Aros och ångkraftverket

En tur som startar utanför the Steam hotel med historik om stadens unika ångkraftverk som var internationellt känt en gång i tiden, varvat med stadshistoria, medan vi går längs med Mälaren. Turen avslutas i Vasaparken.